Hrušky

Letos jeden z nejobsypanějších stromů naší zahrady. Tedy byl, teď už tam zůstalo jen pár hruštiček, a marmelády a přesnídávky už jsou ve sklepě. Hrušky většinou bývají k dispozici od srpna do září, možná října, záleží na odrůdě.


Hrušky z hlediska tradiční čínské medicíny:

  • jsou osvěžující až chladné
  • mají sladkou chuť
  • prospívají Žaludku a Plicím
  • pročišťují horkost, zvlhčují sucho, pomáhají vytvářet tělesné tekutiny
  • mohou pomáhat při bolestech v krku, suchu v ústech, zácpě
  • při nachlazení s hustým žlutým hlenem mohou pomoct uvolnit hleny v kombinaci s citronovou šťávou

Poznámky pod čarou:

  • u nás je nejoblíbenější hruškový kompot s plátky citronu – hrušky vykrájím, oloupu, naložím do sklenice s třemi plátky citronu, přidám lžíci cukru, vodu a klasicky ovařím – hrušky se ochutí citronovou kůrou a zůstanou krásně světlé
  • oblíbená je také hrušková přesnídávka
  • a letos vede nová marmeláda: hrušky s badyánem, skořicí a citronovou kůrou

Jarní, letní i podzimní recepty najdete v našich 5-ti prvkových kuchařkáchDřevěná (jarní) kuchařka a Ohnivá (letní) kuchařka.

Více o principech stravování podle tradiční čínské medicíny se dozvíte v kurzech o stravování podle tradiční čínské medicíny – preventivním a léčebném.

Chcete hubnout? I zde se může hodit pohled tradiční čínské medicíny – pokud jste se s ním ještě nesetkali, může to být to, co vám chybí k úspěšnému hubnutí.

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky