Jak odlehčit Vánoce?

O Vánocích se obvykle mluví jako o svátcích klidu a míru. Přípravou na tyto svátky je adventní čas, ve kterém se právě nacházíme. Už ten by v nás měl navozovat tuto atmosféru a vést nás směrem k tomu klidu, míru, vychutnání si volna a času s rodinou. Ale je tomu u vás opravdu tak?

Vánoce se většina z nás snaží dodržovat tradiční, aby je naše děti zažívaly tak, jako jsme je kdysi jako děti zažívali my. Vzpomínáme na tu dobu, kdy jsme v posvátné atmosféře s rodinou jedli kapra a salát, pak u svíček čekali, až konečně zazvoní a pak najednou otevřeli obývák a uviděli ten stromek, který zářil všemi barvami a pod ním tu hromadu dárků, na kterou jsme se těšili úplně nejvíc. Takhle to třeba vypadalo u nás doma, my se zase snažíme dětem předat tu stejnou atmosféru – a oni ji milují a těší se často už dlouho předem.

Když jdu ale ve vzpomínkách o kousek dál, za ty dárky, vybaví se mi ještě jeden pocit, který patří k Vánocům. Plnost, přejedenost, přeplácanost z kapra, salátu, cukroví, chlebíčků a později i alkoholu. Tímto pocitem se obvykle pro mě zakončoval Štědrý večer a na Boží hod ráno se umocnil posnídáním studeného smaženého kapra s vánočkou – což byla také naše tradice. Hezká tradice, všechno mi to chutnalo, přece je to jednou v roce na Vánoce, že?

Teď už tuhle část Vánoc vidím trochu jinak. Pořád jsem ta, která doma prosazuje kapra a salát, protože to pro mě k Vánocům prostě patří. Děti pořád chtějí cukroví, protože to pro ně k Vánocům prostě patří. Obvykle uděláme i nějaké slané pohoštění na večer k Pelíškům, protože to k Vánocům pro nás taky patří a co kdyby měl někdo ještě hlad nebo chuť, že? Ale každé z těchto jídel se snažím odlehčit. Udělat jednodušeji, použít takové suroviny a kombinace, aby byly pro tělo stravitelnější a přijatelnější tak, aby k základním vánočním pocitům pro mě a mé děti už nepatřil pocit tíhy a přeplácanosti.


Pokud také chcete zachovat tradiční Vánoce, ale hledáte cestu, jak tradiční recepty pozměnit, mám pro vás inspiraci. Sadu vánočních receptů na kapra, salát i cukroví, které jsou lehčí než ty tradiční, ale tradice zůstává zachována. Nejsou bezlepkové, bez cukru, ani netučné – i když za ty by bylo naše tělo ještě radši – ale obsahují tuku méně, některé suroviny jsou nahrazeny a mohou vás inspirovat k tomu, zkusit to jinak.


Kromě jídla se odlehčení dá hledat i v jiných oblastech. Jako pracující máma třech dětí každoročně ucítím aspoň na chvíli tlak spojený se všemi předvánočními přípravami a očekáváními celé rodiny. Čeká se uklizeno, čeká se nazdobeno a napečeno, čeká se stromeček s hromadou dárků a hezká štědrovečerní večeře. Čím tohle odlehčit, aby člověk necítil jen hromadu povinností a nedostatek času?

Určitě pomůže začít s přípravami dřív – ale na to už je mnohdy pozdě. Pomůže také nechtít mít všechno perfektní, netlačit tak na úklid, na počet dárků a počet cukroví. Od každého zkouším něco, ale myslím, že to, co mi nejvíc pomáhá, je vnitřní nastavení chtít to jinak.

Opakovaně sama sebe brzdit, zastavovat, vystupovat z naučených automatických vzorců, ve kterých člověk lítá po domě jako fúrie a snaží se všechno stihnout. Přenastavit si v sobě, že všechna ta očekávání všech nejsou moje povinnost, že takové Vánoce, které chtějí se mi také líbí a můžu najít způsob, jak to udělat v klidu a užít si to. Zpříjemňovat si všechny činnosti hudbou, chutěmi, vůněmi, zapojit ostatní členy domácnosti a vymyslet při tom i nějakou srandu. A soustředit se na to, co se děje právě teď – užít si pečení v danou chvíli, užít si úklid v danou chvíli, přípravy všech překvapení, u kterých se u stromečku očička rozzáří a zastavit se a užít si ten pocit, že je něco hotovo – aniž by se člověk rovnou vrhal do dalších deseti činností.

A když se vám to teď nedaří, tak začněte za chvilku znovu. Jinak. Přenastavovat sami sebe můžeme stále a každá chvilka, ve kterou se vám to podaří, přispěje k pohodě a lehkosti předvánočního času. Vezměte to jako takovou osobní předvánoční hru. Já už ji hraji a budu ráda, když se zapojíte – a třeba mi i dáte vědět, jak se vám daří.

Přeji krásný vánoční i předvánoční čas.

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky