Hrušky
Letos jeden z nejobsypanějších stromů naší zahrady. Tedy byl, teď už tam zůstalo jen pár hruštiček, a marmelády a přesnídávky už jsou ve sklepě. Hrušky většinou bývají k dispozici od srpna do září, možná října, záleží na odrůdě.
Hrušky z hlediska tradiční čínské medicíny:
- jsou osvěžující až chladné
- mají sladkou chuť
- prospívají Žaludku a Plicím
- pročišťují horkost, zvlhčují sucho, pomáhají vytvářet tělesné tekutiny
- mohou pomáhat při bolestech v krku, suchu v ústech, zácpě
- při nachlazení s hustým žlutým hlenem mohou pomoct uvolnit hleny v kombinaci s citronovou šťávou
Poznámky pod čarou:
- u nás je nejoblíbenější hruškový kompot s plátky citronu – hrušky vykrájím, oloupu, naložím do sklenice s třemi plátky citronu, přidám lžíci cukru, vodu a klasicky ovařím – hrušky se ochutí citronovou kůrou a zůstanou krásně světlé
- oblíbená je také hrušková přesnídávka
- a letos vede nová marmeláda: hrušky s badyánem, skořicí a citronovou kůrou
Jarní, letní i podzimní recepty najdete v našich 5-ti prvkových kuchařkách: Dřevěná (jarní) kuchařka a Ohnivá (letní) kuchařka.
Více o principech stravování podle tradiční čínské medicíny se dozvíte v kurzech o stravování podle tradiční čínské medicíny – preventivním a léčebném.
Chcete hubnout? I zde se může hodit pohled tradiční čínské medicíny – pokud jste se s ním ještě nesetkali, může to být to, co vám chybí k úspěšnému hubnutí.