Domů - Výživa podle tradiční čínské medicíny I
Tento online-kurz je výběrem nejdůležitějších informací o stravování podle tradiční čínské medicíny v běžném denním životě.
Je určen pro kohokoliv, koho by zajímalo, jaké jsou hlavní principy ve stravování podle tradiční čínské medicíny. A hned úvodem je potřeba říct, že rozhodně nejde o doporučování čínských nudlí, speciálních ingrediencí či koření. Naopak. Ideální je jíst potraviny, které má člověk kolem sebe k dispozici. Tím myslím ty, které zrovna rostou, dozrávají, je jejich sezóna – a to i v našich podmínkách, kdy si v supermarketu můžeme nakoupit cokoliv a kdykoliv.
„Zdravé“ stravování podle tradiční čínské medicíny se v několika ohledech odlišuje od zdravého stravování, které je doporučování na západě.
V čínské medicíně žádná potravina není „dobrá nebo špatná“. Každá potravina je jen více či méně vhodná pro daného člověka v jeho aktuální stavu, náladě a prostředí. A pomocí potravin můžeme denně ovlivňovat náš zdravotní stav.
Mezi hlavní principy, které Vás mohou překvapit, patří:
Jestli Vás zajímá, proč je tomu tak nebo chcete vědět víc, buďte v kurzu vítáni.
Tento kurz je krátkým úvodem do stravování podle tradiční čínské medicíny a týká se každodenního stravování. Pokud by Vás zajímalo přímo stravování léčebné – jaké potraviny a způsoby použít při konkrétních zdravotních potížích – projděte tento kurz, který je nutným základem a pak pokračujte do kurzu návazného – Výživa podle tradiční čínské medicíny II.
Pro každého, kdo se chce udržovat zdravý pomocí stravování.
Pro každého, kdo si chce každým jídlem pomáhat a ne škodit.
Pro maminky, které chtějí vědět, jak o rodinu v oblasti stravování pečovat tak, aby byla zdravá.
Pro každého, kdo se cítí unavený a cítí, že by bylo potřeba udělat nějakou změnu.
Pro každého, kdo bývá po jídle unavený.
I já bych Vám chtěla poděkovat, ne jen za sobotní seminář, ale hlavně za šíření těchto principů mezi širší veřejnost. Myslím si, že je velice potřebné, aby lidé začali více vnímat svoje tělo, svoje pocity a myšlenky a následně měnili svoje životy k „lepšímu“.
Zpočátku jsem měl trochu obavu, kdysi jsem byl na přednášce o ajurvédě jako kuchyni se třemi prvky – vítr, žluč a sliz, kde každá surovina má prvek kladný, neutrální nebo záporný pól, a jejich kombinace mi moc neukazovalo logiku. V čínském pentagramu je prvků pět, obava, že složitost je tím daleko silnější, se poukázala v naprostém opaku. Děkuji.