Třešně

Obvykle dozrávají během druhé půlky června a první půlky července, podle odrůdy a počasí.


☯️ Třešně z hlediska tradiční čínské medicíny:

  • mají teplou povahu – když je sníte, lehce váš zahřejí, respektive zejména vaše trávení, ke kterému mají největší vztah
  • mají sladkou až lehce nakyslou chuť – sladká chuť vyhovuje orgánům Země, tedy Slezině a Žaludku
  • mají vztah zejména k orgánům: Slezina, Žaludek, Játra
  • doplňují čchi a jin Sleziny a Žaludku, takže jsou dobré při únavě, nechutenství, suchosti
  • posilují Játra a Ledviny, takže šlachy i kosti, doporučují se zejména při potížích dolních končetin – slabost a bolest v kyčlích nebo kolenou, slabé a těžké nohy
  • doplňují také krev, jejíž nedostatek se z hlediska tcm většinou projevuje jako pocity motání, zapomnětlivost, bušení srdce, nespavost, neklid

Poznámka pod čarou:

  • třešně u nás mají jasné určení – pro děti je třešňový kompot ten nejdůležitější a nejzákladnější ze všech kompotů a je oblíbenou svačinkou kdykoli během roku – aby nebyl moc sladký, dávám do něj lžíci cukru na 0,7l sklenici a přidávám na špičku lžíce soli – sůl žeprý „vytáhne přirozenou sladkost“ a pomáhá ke konzervaci, chuťově tam cítit není, ale nesmíte to přehnat;) (kompot by se dal dělat jen se solí, ale když dáte i trochu cukru, je chuť lepší)
  • oblíbila jsem si také třešňovou marmeládu, do které přidávám hřebíček – 2 kusy hřebíčku v každou skleničku krásně provoní a marmeláda je úžasná v zimě na palačinky – kromě výborné chuti i hezky prohřívá, vzhledem k povaze třešní i hřebíčku

Recepty z třešní:

Třešňový koláč (na motivy Torta di ciliegie od Emanuele Ridi)

Ingredience:

200g másla, sklenice kompotovaných třešní nebo čerstvé třešně v podobném množství, 200g polohrubé mouky (dávám špaldovou nebo míchám hladkou špaldovou a bílou polohrubou), prášek do pečiva, 4 vejce, 175 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup:

Cukr ušleháme společně s máslem a žloutky. Zvlášť ušleháme sníh a zašleháme do žloutkové směsi, pak postupně vmícháme mouky s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.

Směs vylejeme do kulaté formy na koláč vyložené pečícím papírem, rovnoměrně posypeme vypeckovanými třešněmi a pečeme asi 40 minut na necelých 180 stupňů Celsia.

Třešňový přeliv na koláč:

Koláč krájíme na klínky a servírujeme přelitý třešňovým sirupem, který získáme svařením šťávy z třešní (buď z kompotu nebo z dalších čerstvých) s pár lžícemi cukru.

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky