Rajčata – kdy mohou škodit?

V tomto případě bych chtěla upozornit na to, že sezóna už končí. A že rajčata jsou sezónní zelenina. Stejně jako třeba okurky. Rostou přesně tehdy, kdy nám prospívají a syrová rajčata není vhodné jíst v chladných ročních obdobích. Stále se setkávám s tím, že lidé řeknou, že se snaží jíst zdravě a dávají si zeleninu aspoň 2x denně. Za zeleninu často ale považují jen rajčata, okurky a papriky a ty konzumují syrové po celý rok. Dle mého názoru a zkušeností to vhodné není.

Rajčata z hlediska tradiční čínské medicíny ☯️:
– jsou osvěžující až chladná – ochladí nás, i když je sníme o pokojové teplotě
– mají sladkou a kyselou chuť
– mají vztah k Játrům a Žaludku
pročišťují horko, rodí tekutiny, odstraňují suchost, vyživují jin, chladí krev
dobře doplňují jin Jater – pomáhají při potížích jako bolesti hlavy, pálení očí, suché oči, rozmazané vidění, šeroslepost, závrať, zvonění v uších, vysoký krevní tlak
– pomáhají také při suchosti v hrdle a některých případech nechutenství, neklidu a nervozity

nejsou vhodná:

-při chladu a prázdnotě ve středním zářičí, což se může projevovat trávicími potížemi po požití chladných jídel a nápojů, nadýmáním, řídkou stolicí, bolestí žaludku po požití chladných potravin

-syrová nejsou vhodná v chladném období, protože mohou oslabit střední zářič a ledviny

Jak využít rajčata?
– je jen málo stavů, na které by byla vhodná syrová rajčata v zimě
– v chladnějším období je vhodné používat jen tepelně upravená rajčata – pak jsou výborná na doplnění jinu Jater (viz. výše)
– lečo, domácí kečup, zavařená loupaná rajčata, zapečená cuketa s rajčaty, rajčatovo-česneková omáčka na těstoviny, pizza s rajčatovým základem, rajčatová polévka a protlak či loupaná rajčata v celé řadě dalších jídel
– rajčata bývají častým alergenem u ekzematiků, stejně jako ostatní lilkovitá zelenina – papriky, brambory, lilek – obvykle tato zelenina nejdřív vadí v syrové podobě, vařená potíže nedělá, postupně začne vadit i tepelně upravená
slupky z rajčat mohou u citlivějších jedinců způsobovat trávicí potíže, nejčastěji u zánětů tlustého střeva či dráždivého tračníku – pak je vhodné na rajčatech naříznout křížek a spařit v horké vodě, rajčat pak jednoduše oloupáte (viz. fotka), vhodné je odstranit i semínka

PS: S rajčaty mám osobní zkušenost ve formě silné alergie, která se projevovala ekzémem a svěděním v ústech i po kontaktu s minimálním množstvím rajčete. V tuto chvíli už tyto příznaky nemám a rajčata jím bez omezení syrová i tepelně upravená. Pokud máte podobné potíže, záznam tohoto webináře zdarma vám může napovědět, jaké metody použít, aby vás už alergie také netrápila.

Chcete podobné tipy o potravinách dostávat zhruba jednou za 14 dní e-mailem?

Stačí se registrovat zde a tipy pravidelně letí k vám

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky