Meruňky – na kašel pomohou, u ekzému vadí

Meruňky jsou jedno z mála ovoce, které kupujeme – většinou od pěstitelů z jižní Moravy. Strom meruňku máme doma, ale v posledních letech obvykle zmrzne při květu nebo dostala „mrtvičku“ – tak když nám uzraje jedna, dvě, je to úspěch.
Meruňky z hlediska čínské medicíny ☯️:
– jsou neutrální nebo lehce teplé – když je sníte zasyrova, nezmění vaši pocitovou teplotu nebo vás mohou lehce zahřát
– mají sladkou a kyselkavou chuť – patří k prvkům Země a Dřevo
– prospívají Žaludku a Plicím
– podporují tvorbu tělesných tekutin, zvlhčují Plíce, zahánějí žízeň a ulevují od kašle
– mohou pomoct při suchém kašli, suchosti v krku nebo kašli s malým množstvím hustých hlenů – v tomto případě se doporučují syrové nebo ve formě sirupu s medem
Jak využít meruňky?
– meruňková marmeláda a kompot jsou klasika, přijdou vždycky vhod, i když kompot může být pro někoho dost kyselý a způsobit třeba i pálení žáhy
– marmeládu dělám 500g cukru na 1kg ovoce a 7g citrusového pektinu, možná by být ani nemusel – záleží, jak máte zralé meruňky a jak odpaříte
– do kompotu dávám trošku soli a pokud ho nechcete mít moc kyselý, jsou lepší 2 lžíce cukru – u ostatního ovoce dávám vždy jen jednu – zaleju kohoutkovou vodou a zavařím
– část meruněk dávám vždy do mrazáku, na jaře přijdou vhod – na jaře přirozeně přichází chuť na kyselkavé potraviny a celozrnné knedlíky s meruňkami nebo buchta s meruňkami jsou vítány (kyselá chuť patří k prvku Dřevo, který vládne jaru)
– pozor u ekzematiků – meruňky sice chutnají sladce, ale mají v sobě dost kyselosti – ta často dráždí u těch, kteří mají citlivější kůži, takže meruňky mohou zhoršit ekzém podobně jako jahody nebo rybíz.
Chcete podobné tipy o potravinách dostávat zhruba jednou za 14 dní e-mailem?
Stačí se registrovat zde a tipy pravidelně letí k vám