Cuketa jako základ letního vaření

Cukety používám teprve pár let, ale už bych se bez nich těžko obešla. Kromě jiného jsou pro mě základem všech omáček.

Cuketa z hlediska čínské medicíny ☯️:
– je osvěžující – pokud byste ji jedli syrovou, osvěží vás, většinou se ale používá tepelně upravená a jako taková má povahu aspoň neutrální – dle tepelné úpravy a koření
– má sladkou chuť
– má vztah k elementu Země – zejména k Žaludku
– vařená a dušená pomáhá pročišťovat horko a rodí tekutiny – je dobrá při stavech nedostatku jinu (suchost kůže a sliznic, nervozita, návaly horka, pocit horka na dlaních, šlapkách, případně i v obličeji, aj.)

Jak využít cuketu?
– ještě před pár lety jsem znala cuketu jen jako cuketovou buchtu – občas ještě taky udělám, pak jsem znalosti rozšířila o cuketové bramboráky – tenkrát dobré, dnes už se bez nich obejdu a podušené kostičky brambor a cukety na cibulce a česneku na olivovém oleji – s uvařeným vajíčkem je to dobrá a rychlá večeře
– grilování se bez grilované cukety už dlouho neobejde – po vzoru známých cuketu nakrájím na kolečka, osolím, opepřím, pokapu olivovým olejem, smíchám s nakrájenou cibulí a před grilováním nechám chvíli odležet
– největším cuketovým objevem ale byly omáčky – cuketa je ideální zeleninou pro odlehčení omáčky, protože má neutrální barvu i chuť a když z ní uděláte hmotu omáčky, chutná skoro stejně jako klasická mouko-smetanová, ale je mnohem lehčí a lépe stravitelná:

–všechny bílé omáčky dělám tak, že zpěním cibulku, osolím, přidám kostičky cukety a osmahnu, pak dusím dokud nezměknou (asi 15 min, voda do výšky zeleniny v hrnci), rozmixuji, přidám trochu škrobu a mám základ omáčky – pak už jen přidám fazolky/kopr/houby/…
— používám i jako základ pro špenát, kapustu a jiná jídla běžně spojovaná moukou

– k tomuto účelu dávám kostičky i do mrazáku, ať mám základ na omáčky i na zimu a zpracuji přebytky cukety
– žlutá cuketa je „masitější“, udělá trochu lepší konzistenci
– cuketu do omáčky loupu
– dají se tak zpracovat i přerostlé cukety – z těch vezmete jen pevné části, vnitřek se semínky vykrojíte

Cuketu jsem si nakonec tak zamilovala, že jsem o cuketových receptech sepsala e-book. Zdarma ho najdete zde.

Chcete podobné tipy o potravinách dostávat zhruba jednou za 14 dní e-mailem?

Stačí se registrovat zde a tipy pravidelně letí k vám

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky