Hrášek

Dozrává postupně obvykle během června a nejlepší je trhat lusky, které jsou tak středně silné. V tenkých jsou malinkaté hrášky a v těch tlustých už jsou hrášky tvrdé a nahořklé. To ty střední, ty jsou slaďoučké, zlatá střední cesta je vždy nej;).
Hrášek z hlediska čínské medicíny ☯️:
– je neutrální až lehce osvěžující – takže vás nezahřeje, budete se cítit stále stejně nebo lehce osvěženi
– má sladkou chuť – ten střední opravdu slaďoučkou;), čímž:
– doplňuje Slezinu – ideální pro ty, kdo jsou unavení a mají chutě na sladké
– svou zelenou barvou potěší i Játra
Jak hrášek využít:
– nejlepší je zmlsat ho tak čerstvý nebo začerstva přidat do polévky, rýže nebo rizota
– dá se i zamrazit a používat během roku, ale většinou ho není tolik, aby to stálo za to, tak malé přebytky zmrazím, ale většinou během celého roku kupuji mražený a používám pro doplnění Sleziny kdykoli, častěji asi v brzkém jaře jako jednu ze zelených potravin, které potěší Játra – třeba ve formě hráškové bramborové kaše s olivovým olejem nebo v rizotu nebo dušený s hovězím
– jako dítě jsem milovala rozkousat i lusk, ten je taky krásně sladký, jen tu tuhou část musíte vyplivnout;) – ale s kupovaným bych to neriskovala;)
Chcete podobné tipy o potravinách dostávat zhruba jednou za 14 dní e-mailem?
Stačí se registrovat zde a tipy pravidelně letí k vám