Hlávkový salát pomůže ke zklidnění a lepšímu spánku

My jej sklízíme ze zahrádky už asi 3 týdny, ale sezonu má v podstatě od jara do podzimu – záleží na odrůdě a na tom kdy a kam ho nasadíte. Nejraději ho mám ale na jaře a začátku léta, než začne vyloženě letní zelenina – okurky, rajčata a papriky.
Hlávkový salát z hlediska čínské medicíny ☯️:
– je osvěžující až chladný – to znamená, že když ho sníte, osvěží vás a ochladí, i když nebude zrovna studený z ledničky
– má sladkou a hořkou chuť – hořká chuť zajišťuje jeho ochlazující a močopudný účinek (stahuje energii dolů) – pomáhá vysoušet vlhkost, zároveň je to chuť, která patří k Ohni, což v kombinaci s osvěžující povahou může pomáhat i zklidňovat naši psychiku, zlepšovat spánek a ochlazovat pocity vnitřního horka
– má vztah k orgánům Žaludek a Tlusté střevo
– svou zelenou barvou prospívá i Játrům, takže i z tohoto hlediska může přispět ke zklidnění, obzvlášť, když použijete mou oblíbenou zálivku – šťáva z citronu, třtinový cukr nebo med a olivový olej (citronová šťáva s olivovým olejem jsou známou kombinací k jarnímu pročištění Jater)
Co může být o salátu dobré vědět:
– pro ty, kteří mají z hlediska čínské medicíny hodně oslabenou Slezinu (chutě na sladké, únava, trávicí potíže, řidší stolice, někdy stolice hned po jídle) není moc vhodná syrová zelenina, většinou ji nedokážou dobře strávit a přispívá k jejich potížím – hlávkový salát ale patří mezi ty zeleniny, které většinou i v tomto případě nevadí – jen si jej nesmíte dát ve formě studeného obědového salátu, ale používat jej jen jako doplněk k tepelně upravenému jídlu pro osvěžení v teplém počasí
Chcete podobné tipy o potravinách dostávat zhruba jednou za 14 e-mailem?
Stačí se registrovat zde a tipy pravidelně letí k vám