Jak se (zdravě) ochladit
Jak se v létě chladit, aby to tělu neškodilo. Nastaly vedra. A přesto, že je horké léto, vídám při diagnostice na jazycích bílé povlaky, jako kdyby byla krutá zima. Jak je to možné? Každý se v horkém počasí snaží ochladit, ale mnoho lidí volí nesprávný způsob. Nesprávný z hlediska našeho těla a orgánů. Pokud na ochlazování používáme studená jídla, ledové nápoje nebo klimatizaci, je to pro naše tělo velká zátěž. Tyto způsoby ochlazení totiž některým orgánům z hlediska čínské medicíny ubírají energii (čchi) a teplo (jang). Mezi nejcitlivější patří Slezina, Ledviny a Žaludek. Jejich oslabení se pak často projevuje jako únava, řídká stolice, nadýmání, bolesti beder, tlak nebo bolest v žaludku a mnoho dalších příznaků, včetně bolestí šíje, trapézů, ramen, uší nebo zubů způsobených ofouknutím „studeným větrem“ klimatizace.
Čínská medicína zná ale způsob, jak se ochladit a neoslabit si tyto citlivé orgány. Můžeme se ochlazovat jídlem a pitím, ale ne tak, že si je dáme ledové. Lepší variantou je vybrat tu potravinu, která nás dokáže ochladit sama o sobě, i když nebude studená. V čínské medicíně existuje rozdělení potravin do kategorií podle tepelného účinku na naše tělo. Co to znamená? Potraviny jsou rozděleny podle toho, jestli je nám po jejich snědení tepleji – potraviny teplé a horké – nebo je nám po jejich snědení chladněji – potraviny osvěžující a chladné – nebo je nám stejně a to jsou potraviny neutrální.
Pro ochlazení tedy sáhneme do kategorií osvěžujících a chladných potravin.Osvěžující potraviny, jak už jejich název říká, přinášejí osvěžení. Patří sem zejména:Ovoce tohoto období: rybíz, angrešt, jahody, některé tropické ovoce: mandarinka, pomerančZelenina: kysané zelí, hlávkový salát a jiné listové saláty, lilek, cuketa, květák, brokolice, špenát, paprika, celer, bílá ředkev, ředkvičkaMléčné výrobky, zejména zakysané: kefír, zakysaná smetana, tvaroh, čerstvý sýrNápoje: slézový čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, zelený čaj, ovocné a zeleninové šťávy, většina smoothie; šampaňské, bílé víno, pivoTyto potraviny Vás osvěží, i když nebudou studené z ledničky. Pokud by osvěžení nestačilo, můžete sáhnout do kategorie chladnýchpotravin. Sem patří zejména:Ovoce: ananas, kiwi, citron, žlutý i červený meloun, mango, papájaZelenina: rajčata, okurkyDalší: výhonky a klíčky, rebarbora, jogurt, minerálka, studená vodaTyto potraviny Vás dobře ochladí, i když budou mít pokojovou teplotu. Dají se samozřejmě i vzájemně kombinovat, takže na svačinku si můžete dát jogurt s čerstvým ovocem, na večeři třeba salát z okurek, rajčat a sýra a s citronovou zálivkou a na pití vodu s citronem nebo s okurkem nebo s mátou. I když nebudou studené, budete osvěení.
A proč se tak bráním ledničce, klimatizaci a studenému? Dokonce i zmrzlině? Protože naše vnitřní orgány nejsou na tak velký chlad zvyklé a když se do těla dostane, musíme investovat spoustu energie do jeho zahřátí. Tím důležité orgány přichází o svou energii (čchi) a teplo (jang) a to se projevuje různými příznaky. Když dojde k oslabení Sleziny, objevuje se únava, chutě na sladké, nadýmání a řídká stolice. Oslabené Ledviny o sobě dají vědět bolestí beder, někdy i kolen, únavou, občas i chladnějšími končetinami. A Žaludek se většinou ozývá v podobě kamene, tlaku nebo bolestí v žaludku, které bývají horší po snězení chladných potravin.
Všem těmto příznakům se tedy můžete vyhnout, když budete vybírat potraviny z osvěžující a chladné kategorie a nebudete si dávat jídlo a pití z ledničky nebo s ledem. A jak poznáte, že by takovéto příznaky mohly nastat? Právě podle bílého povlaku na jazyku, který jsem zmiňovala na začátku. Bílý povlak značí chlad, čím silnější povlak, tím větší chlad. Jazyk reaguje poměrně rychle, takže si sami můžete vysledovat, že když si dáte zmrzlinu, bílý povlak se během půl dne objeví. Když si pak zase den nebo dva zmrzlinu nebo chladné potraviny nedáte, povlak se ztenčí nebo ztratí. Velmi dobře se to dá sledovat u dětí. Ty na všechny změny reagují ještě rychleji, než dospělí.
A poslední rada na závěr. K pocitu osvěžení mohou přispět i éterické olejíčky. Když si na pracovní stůl dáte misku s vodou, do které nakapete pár kapek limetkového, citronového, grepového nebo mátového éterického olejíčku, svěží vůně Vás ovane pokaždé, když někdo projde okolo.