Ovocné a zeleninové moučníky babího léta

Karobové muffiny s jablky a ořechy. Mrkvový dort s badyánem. Kakaový dort z červené řepy.

Babí léto je období, které nám nabízí hojnost všeho dobrého. Je to doba dozrávání, sklizně a když vyjde počasí, tak i pohody v měkkých paprscích podzimního sluníčka a poletujících pavučinkách babího léta. V čínské medicíně je to období Země. Země rodí nás, rodí naši potravu, stará se o nás a dává nám vše, co potřebujeme. Chutí Země je sladká chuť, takže i většina plodin dozrávajících v tomto období je sladká – kořenová zelenina, jablka, hrušky, hrozny, dýně a spousta dalšího.

V člověku se oslabená energie okruhu Země často projevuje chutí na sladké. Vaše tělo si touto chutí říká o sladkosti a nutí Vás, abyste si na něčem smlsli. Ale nechce mléčnou čokoládu, ani gumídky, ani keksíky, ani jiné sladkosti plné rafinovaných cukrů a případně i rostlinných ztužených tuků. Má na mysli přirozenou, jemně sladkou chuť, kterou mají právě plodiny babího léta – nebo třeba také oříšky, semínka a vařené obiloviny.

A abyste netápali, co si tak upéct nebo dát na zub, dám Vám dneska jako inspiraci pár receptů na koláče s těstem z ovoce nebo zeleniny, které ráda peču v tomto období. Ale i kdykoli jindy, kdy se moje Země přihlásí.;) Recepty jsou vhodné i pro ty, kteří by chtěli zhubnout, ale nevydrží to zatím bez mlsání. Všechny totiž obsahují celozrnnou mouku a menší množství tuku i cukru. Ovoce a zelenina babího léta jsou totiž přirozeně sladké, není tedy nutné je tolik doslazovat. Těmito moučníky – oproti již zmiňovaným „průmyslovým sladkostem“ – získáte mnohem víc čchi, méně kalorií a navíc posílíte okruh Země.

Kakaové/karobové muffiny s jablky a ořechy 

Suroviny: 3 vejce, asi 3 jablka, asi 100g cukru, asi 100ml oleje, asi 100g semínek nebo ořechů, asi 1 lžíce sody, asi 3 lžíce karobu nebo kakaa, asi 200g dohromady jemně mleté špaldové a bílé hrubé mouky

Postup:

  1. V robotu šlehám 3 žloutky s asi 100g cukru. Až má hmota konzistenci majonézy, přilévám pomalu olej a ještě chvíli nechám šlehat. Než vznikne správná konzistence, mám asi 5-10 minut. V tomto čase vykrojím, oloupu a nahrubo nastrouhám jablka a v mixéru si nasekám oříšky nebo semínka.
  2. Zpomalím šlehač a postupně do našlehané hmoty přidávám nastrouhaná jablka, nasekané oříšky, karob a sodu. Za stálého pomalého šlehání na závěr také přisypávám mouku. Mouky tolik, aby vzniklo středně husté těsto. Jemnou špaldovou a hrubou bílou používám asi 1:1. Když dosáhnu správné konzistence, robot vypnu a ručním šlehačem si vyšlehám sníh.
  3. Sníh pomalu a opatrně vmíchám do karobového těsta tak, aby vzniklo těsto jemné a nadýchané.
  4. Lžící plním připravené formičky na muffiny.

Tipy k tomuto receptu:

  • Můžete použít i kakao, ale karob je mírně sladký, takže těsto ještě přirozeně osladí. Navíc jej mohou i ti, kteří jsou alergičtí na kakao či čokoládu.
  • V tomto receptu dětem schováte jakékoli semínka nebo oříšky, které by třeba samostatně nejedli. Já nejčastěji používám slunečnicová semínka a/nebo vlašské ořechy, ale můžete cokoli.
  • Pokud byste to s moukou přehnali a těsto by bylo moc husté, můžete jej trochu zředit mlékem, pokud jste ještě nepřidali sníh. Mléko můžete použít také, pokud byste těsta chtěli mít víc. Ale čím vím mléka, tím víc mouky a tím hutnější těsto bude.
  • Bílou hrubou mouku dávám pro odlehčení konzistence – muffiny jsou pak vlhčí a lehčí. Můžete udělat i celé celozrnné, ale budou hutnější.
  • Papírové košíčky do formy většinou skládají děti, baví je to.;)
  • Děti tyto muffiny milují na snídani i svačiny.
  • Při troše zručnosti a správném vybavení kuchyně zvládnete celou přípravu těsta asi za 20 minut.

Mrkvový dort s badyánem 

Suroviny: 3 vejce, asi 3 střední mrkve, asi 100g cukru, asi 100ml oleje nebo 80g másla, asi 200g mouky – jemně mletá špaldová a hrubá bílá zhruba půl na půl, 1 lžíce sody, kousek badyánu, marmeláda na potření, oříšky nebo semínka na posypání povrchu

Postup:

  1. V robotu šlehám 3 žloutky s asi 100g cukru. Až má hmota konzistenci majonézy, přilévám pomalu olej a ještě chvíli nechám šlehat. Než vznikne správná konzistence, mám asi 5-10 minut. V tomto čase oloupu mrkev a nastrouhám najemno.
  2. Zpomalím šlehač a postupně do našlehané hmoty přidávám nastrouhanou mrkev a asi 3 lístky z růžičky badyánu – také strouhám na jemném struhadle. Za stálého pomalého šlehání na závěr přisypávám lžíci sody a mouku. Mouky tolik, aby vzniklo středně husté těsto. Jemnou špaldovou a hrubou bílou používám asi 1:1. Když dosáhnu správné konzistence, robot vypnu a ručním šlehačem si vyšlehám sníh.
  3. Sníh pomalu a opatrně vmíchám do mrkvového těsta tak, aby vzniklo těsto jemné a nadýchané.
  4. Těsto naleju do připravené dortové formy. Tu většinou nevymazávám, ale vykládám pečicím papírem.
  5. Peču asi 30 minut, pak zkouším špejlí, jestli už těsto nelepí.
  6. Upečený korpus nechám zchládnout, pak jej rozkrojím napůl a uprostřed i na povrchu potřu silnější vrstvou kyselkavé marmelády. Povrch posypu rozmixovanými ořechy nebo semínky.

Tipy k tomuto receptu:

  • Pokud použijete máslo, těsto bude lahodnější. Máslo si nechejte povolit a zašlehejte ho pak místo oleje.
  • Množství badyánu zvolte podle chuti, ale pozor, je dost aromatický. 3 lístečky těsto pěkně provoní, pro mě tak akorát.
  • Konzistenci můžete doladit přidáním mléka. Ale čím víc mléka, tím víc mouky a tím bude těsto hutnější.
  • Místo vymazávání formy ji vyskládám papírem. Papír dám na dno formy, nacvaknu odkraj a obstřihnu dokola. Ze zbytku papíru ustřihnu 2 pruhy, které přiložím na svislé okraje formy. 
  • Jako náplň klidně použijte Váš oblíbený krém. Může být i mascarpone nebo jiný mléčný, já mléčné výrobky moc nemusím.

Kakaový dort z červené řepy 

Suroviny: 3 vejce, uvařená nebo upečená červená řepa asi velikosti většího jablka, asi 100g cukru, asi 100ml oleje, 1 lžíce sody, 3 lžíce karobu nebo kakaa, asi 200g mouky – jemně mletá špaldová a bílá hrubá asi půl na půl

Postup:

  1. V robotu šlehám 3 žloutky s asi 100g cukru. Až má hmota konzistenci majonézy, přilévám pomalu olej a ještě chvíli nechám šlehat. Než vznikne správná konzistence, mám asi 5-10 minut. V tomto čase nastrouhám červenou řepu najemno. Řepa by měla být předem upečená nebo uvařená a zchládnutá.
  2. Zpomalím šlehač a postupně do našlehané hmoty přidávám nastrouhanou řepu a asi 3 lžíce karobu. Za stálého pomalého šlehání na závěr přisypávám lžíci sody a mouku. Mouky tolik, aby vzniklo středně husté těsto. Jemnou špaldovou a hrubou bílou používám asi 1:1. Když dosáhnu správné konzistence, robot vypnu a ručním šlehačem si vyšlehám sníh.
  3. Sníh pomalu a opatrně vmíchám do řepového těsta tak, aby vzniklo těsto jemné a nadýchané.
  4. Těsto naleju do připravené dortové formy. Tu většinou nevymazávám, ale vykládám pečicím papírem.
  5. Peču asi 30 minut, pak zkouším špejlí, jestli už těsto nelepí.
  6. Upečený korpus nechám zchládnout, pak jej rozkrojím napůl a uprostřed i na povrchu potřu silnější vrstvou kyselkavé marmelády. Povrch posypu rozmixovanými ořechy nebo semínky.

Tipy k tomuto receptu:

  • Těsto se dá udělat i ze syrové červené řepy, ale pokud ji předem tepelně upravíte, bude těsto mnohem chutnější.
  • Do těsta můžete přidat i kousky hořké čokolády.
  • Pokud byste přisypali příliš mouky, tak konzistenci můžete doladit přidáním mléka. Ale čím víc mléka, tím víc mouky a tím bude těsto hutnější.
  • Místo vymazávání formy ji vyskládám papírem. Papír dám na dno formy, nacvaknu odkraj a obstřihnu dokola. Ze zbytku papíru ustřihnu 2 pruhy, které přiložím na svislé okraje formy.
  • Jako náplň klidně použijte Váš oblíbený krém. Může být i mascarpone nebo jiný mléčný, já mléčné výrobky moc nemusím.
  • Povrch můžete polít kakaovou polevou. Já ji většinou vyrábím z karobu, cukru, vody a másla.

Upozornění: Pokud se Vám množství ingrediencí zdá nepřesné a popis postupu vágní, vysvětlení najdete zde. Je pochopitelné, že minimálně pro Kovové kuchařky tyto návody nebudou dostačující. 

Autor článku

Petra Uríková

Lektorka a terapeutka. Tradiční čínská medicína. Stravování dle tradiční čínské medicíny. Bachovy květy. SIAB. Jak si sám získat zdraví a udržet si ho.

Kontaktní informace

Odebírejte naše novinky